Imprimir

(más abajo en castellano)

 

Convocada vaga indefinida a "La Pedrera" a partir del dilluns 3 d’agost de 2020

 

 

 

 

 

 

Recentment s’ha constituït una Secció Sindical de SUT a SERVEIS PERSONALS TRANSVERSAL FCLP S.L., l’empresa “tapadera” que utilitza la Fundació Catalunya La Pedrera per tenir treballadors en pitjors condicions (d’aquí les tímides sigles FCLP camuflades al final del nom de l’empresa).

 

La Secció Sindical de SUT ha convocat vaga indefinida al Servei d’Atenció al Visitant de La Pedrera a partir de dilluns 3 d’agost de 2020.

 

 

 

Per què?

 

 

 

Els motius que han portat aquí són una llarga llista d’irregularitats que s’han anat acumulant al llarg de tots aquests anys. Al final d’aquesta nota trobareu la llista completa de les irregularitats que composen la taula reivindicativa, però volem aturar-nos en algunes que ens semblen especialment representatives.

 

 

 

Els treballadors de Transversal a La Pedrera no tenen dret a 14 festius a l’any. No diem ja de gaudir-los en el dia que toca i no en un altre dia compensatori. Diem de no tenir-los directament. Els 14 festius s’han reduït màgicament a 4 per la plantilla de Transversal. Pels temporals ni tan sols aquests 4 dies es contemplen. I no “ara”, per la situació excepcional que sembla que ho justifiqui tot, no. Sempre ha estat així. Hi ha treballadors amb més de 14 anys d’antiguitat que han regalat a l’empresa 10 dies de la seva vida personal cada any. 14 x 10 = 140. Això són més de la meitat dels dies laborals d’un any sencer. És greu això? Sí, molt greu. Però real.

 

Els treballadors temporals no cobren les vacances. No ens referim a l’abús habitual a tantes empreses de que les vacances es paguin al final del contracte enlloc de gaudir-les durant el contracte. Ens referim a que si un mes agafem una setmana de “vacances”, aquell mes cobrem una setmana menys: no es cobren les vacances, ni durant ni al final del contracte. És tan greu que costa de creure, oi? A nosaltres també ens va costar de creure fins que vam comprovar a les nòmines que efectivament així era.

 

La desorganització és tal que a final d’any els treballadors “debem” de l’ordre de 200 i 300 hores que hem de treballar novembre i desembre molt per sobre de la nostra jornada per “tornar-les”. Aquesta desorganització no és casualitat. És producte sobretot d’una dinàmica de facilitar-li les coses a l’empresa en detriment dels drets més bàsics de la plantilla i d’una dinàmica premeditada de generar aquest desequilibri com a base d’una sèrie d’abusos ulteriors.
 
Amb la reobertura de La Pedrera, la plantilla ha estat sotmesa a jornades d’11 hores. Això ja passava abans del COVID-19? Sí, ja passava. El modus operandi era un xantatge bastant bàsic, però efectiu que obligava a encadenar la jornada amb l’event programat aquell vespre o a fer un “doblete” el cap de setmana. Tan bàsic i efectiu com deplorable. El que ha passat després de la reobertura és que d’una banda s’han volgut obrir més espais, d’altra banda la plantilla està sota mínims perquè hi ha hagut 13 baixes: la “solució” de l’empresa ha estat que els treballadors fessin jornades d’11 hores.

 
Devolució del complement de l’ERTO. L’empresa va decidir complementar la prestació de l’ERTO. Podria semblar una actuació fins i tot lloable, però... es va dir a la plantilla que aquest complement s’hauria de retornar “recuperant” hores gratis un cop acabat l’ERTO, admetent davant de tots els treballadors que “no és del tot legal” i quedant-se tan amples. Des d’aquesta perspectiva no sembla una actuació tant lloable, no? Hi va haver fins i tot treballadors que van demanar de no cobrar el complement per no haver-lo de tornar, però la resposta va ser invariablement “s’ha decidit així”.  Com a resposta a totes les consultes i queixes escrites sobre aquest tema, invariablement, se’ls trucava per telèfon enlloc de respondre’ls, i és que aquesta era la consigna que havia donat l’empresa: no fer mai al·lusió per escrit d’aquest tema.

 

Hi ha dues cadires en tota La Pedrera i està prohibit seure-hi... Si sortís a la premsa que a qualsevol presó de l’estat espanyol els presos han d’estar de peu durant jornades d’11 hores sota el sol, o que tenen cadires a la cel·la però no els deixen seure, hi hauria tot un escàndol: seria considerat amb raó una pràctica degradant i contrària a la integritat física. Però aquesta és la situació actual a La Pedrera amb especial gravetat en la posició de prendre la temperatura: tota la jornada sota el sol de peu sense fer ni una sola rotació. Fins i tot el medidor de temperatura s’ha espatllat de la calor del sol directe...

 

 

 

És ara el “millor moment”?

 

 

 

Mai és el “millor moment”. L’únic “millor moment” era al principi de tot, el millor hagués estat assegurar-se que el conveni s’aplicava correctament des del principi. Però no s’ha fet així i els responsables ara tiren pilotes fora.

 

El que sabem segur és que ara no és el “millor moment” per fer-nos treballar 11 hores seguides, ens fessin retornar el complement de l’ERTO amb hores gratis i doblant als caps de setmana, ni tampoc per seguir tenint 10 dies festius menys que els que toquen, ni contractes temporals en frau de llei, entre altres coses que ja hem explicat.

 

 

 

Quins són els punts clau?

 

 

 

Per solucionar un conflicte, cal solucionar el problema que el motiva. Les línies sobre les quals hem plantejat la solució del conflicte, són senzilles:

 

Conversió a indefinits dels contractes temporals en frau de llei, és a dir, tots. Es pot veure un exemple del que l’empresa “tapadera” de la FCLP (Fundació Catalunya La Pedrera) considera un treball “temporal”: “realització de les funcions pròpies de la seva categoria en les exposicions temporals i permanent i el servei d’audioguies segons el calendari lliurat per l’empresa”, és per llogar-hi cadires. Potser es considera que entre els valors de la Fundació hi ha un compromís amb la temporalitat de l’ocupació, algú ho hauria d’explicar. Addicionalment, la plantilla està igualment sota mínims (13 baixes des de l’inici del confinament) així que no es pot considerar que s’estigui assumint un excés de plantilla que no es podrà mantenir, tot el contrari.

 

 

 

 

 

 

Calendari laboral anual (fins desembre en aquest cas) en el que es pugui comprovar que s’han corregit les irregularitats relatives a les jornades setmanals, compensació de festius, 12 hores de descans diari, vacances (pagades), respecte del descans setmanal (48 hores juliol i agost i 36 hores la resta de l’any), jornades que no superin les màximes legals, etc. i en el que es pugui comprovar que no hi ha cap hora addicional com a “recuperació” del complement de l’ERTO. El conveni col·lectiu del Lleure obliga a tenir aquest calendari anual (art. 48.4), ja hauria d’estar fet des del principi de l’any.

 

Reconeixement de la categoria d’informador. Malgrat que la plantilla realitza funcions d’informació (i, fins i tot, de taquilles i alguns, també, de coordinació) l’empresa aplica indiscriminadament la categoria de controlador/a de sala. Per si la comparativa amb un altre sector ajuda, això és l’equivalent a un restaurant en el que tots els treballadors són ajudants de cambrer/a o ajudants de cuiner/a. És tan típic com abusiu.

 

 

 

Els altres punts no és que no siguin importants i també s’han de resoldre però aquests tres són els claus i així ho hem comunicat a l’empresa des el primer moment.

 

 

 

La “sorpresa” de la Direcció

 

 

 

Des del punt de vista de la negociació, el Comitè de Vaga ha mantingut tres reunions amb l’empresa (dissabte, dimarts i dimecres).

 

En cap d’aquestes reunions l’empresa ha fet cap proposta concreta de resolució dels problemes que els hem plantejat: s’han limitat a negar que els problemes existissin. L’empresa ho fa tot bé i per tant no hi ha res a arreglar.

 

Aquesta situació de negació de la realitat ha impedit que la negociació ni tan sols comencés, malgrat haver mantingut tres reunions amb ells. El primer pas per resoldre un problema és admetre que existeix.

 

 

 

Interrogatoris a porta tancada

 

 

 

Volem denunciar també públicament un fet que ha succeït durant tota aquesta setmana. Tots els treballadors indefinits de la plantilla, excepte els membres de la Secció Sindical, han estat cridats per les Caps de Servei a una reunió individual en la que se’ls ha fet un interrogatori inquisitiu ple de retrets i amb una agressivitat inacceptable.

 

 

 

Un és el que fa, no el que diu

 

 

 

En vista de tot això, és possible que la imatge que tenen d’ells mateixos i que intenten projectar determinats directius de la Fundació Catalunya La Pedrera i de SERVEIS PERSONALS TRANSVERSAL FCLP S.L. no es correspon amb la realitat. La carcassa i el discurs exterior podrien ser pràcticament modèlics (no diem que ho siguin) però no serveix de res si la realitat al centre de treball s’assembla més a una comissaria que a un museu.

 

La realitat és que La Pedrera és un dels pocs museus de Barcelona en el qual la situació encara és tan dantesca com la que hem descrit. Encara que lluny de ser llocs de treball idíl·lics, la major part dels museus han posat a lloc almenys les irregularitats explicades aquí i que també formaven part del dia a dia, fins que les plantilles s’han anat sindicalitzant i plantejant reivindicacions tant bàsiques com les que es plantegen aquí.

 

 

 

Desenvolupament de la vaga

 

 

 

La vaga està convocada a partir del dilluns 3 d’agost de 2020 i, com sempre, es mantindrà fins que ho consideri l’assemblea de vaguistes.

 

 

 

Taula reivindicativa

 

 

 

El detall de la taula reivindicativa és el següent:

 

1.    Conversió a indefinits dels contractes de la plantilla temporal en frau de llei.

 

2.    Final de la imposició de treball en festius sense rebre un dia alternatiu a canvi ni cobrar el plus festiu.

 

3.    Respecte de la jornada setmanal establerta pel contracte i pel conveni sectorial d’aplicació (conveni del lleure educatiu i sòcio-cultural), així com de la jornada anual màxima fixada pel conveni.

 

4.    Fi de la imposició de jornades d’11 hores efectives de treball.

 

5.    Respecte estricte de les 12 hores entre finalització i inici de la jornada.

 

6.    Fi de la distribució irregular de la jornada per sobre dels límits establerts i sense seguir els procediment legals.

 

7.    Respecte del descans setmanal establert a l’article 52 del conveni.

 

8.    Garantia escrita que la plantilla no haurà de retornar amb hores gratuïtes el complement de la prestació d’atur cobrat durant l’ERTO.

 

9.    Calendari laboral anual (art. 48.4 conveni) que reculli i garanteixi els punts anteriors.

 

10.Fi de les modificacions d’horaris mensuals dins del propi mes, sense seguir el procediment previst ni justificar els requisits requerits en l’article 41 ET.

 

11.Regularització de les categories laborals, ja que s’utilitza fraudulentament la categoria de controlador/a de sales quan, en realitat la quasi totalitat de la plantilla realitza tasques de venda d’entrades o d’informació i, en determinats casos, de coordinació i tasques administratives.

 

12.Abonament de les quantitats degudes per l’aplicació irregular la distribució irregular de jornada.

 

13.Abonament de les hores extres realitzades al superar la jornada ordinària legal (art. 51.2 conveni).

 

14.Pagament retroactiu de les quantitats degudes, pels conceptes exposats, corresponents a la totalitat del 2019 i 2020.

 

15.Entrega a cada treballador per part de l’empresa de la còpia dels fitxatges dels anys 2018, 2019 i 2020.

 

16.Encara que hi ha alguna cadira alta a les sales, en la pràctica no es permet que la plantilla s’hi assegui, infringint els principis bàsics de prevenció de riscos i el dret a un entorn de treball adaptat i saludable.

 

17.Fi de la imposició del prorrateig de les pagues extres sense el consentiment individual (art. 47 conveni).

 

18.Fi de l’assignació irregular de vacances i respecte de l’antelació suficient de dos mesos (art. 38 ET).

 

19.Compliment de la formació anual prevista en l’article 23.3 ET.

 

 

 

Convocada huelga indefinida en “La Pedrera” a partir del lunes 3 de agosto de 2020

 

 

 

Recientemente se ha constituido una Sección Sindical de SUT en SERVEIS PERSONALS TRANSVERSAL FCLP S.L., la empresa "tapadera" que utiliza la Fundación Catalunya La Pedrera para tener trabajadores en peores condiciones (de ahí las tímidas siglas FCLP camufladas al final del nombre de la empresa). 

 

La Sección Sindical de SUT ha convocado huelga indefinida en el Servicio de Atención al Visitante de La Pedrera a partir del lunes 3 de agosto de 2020.

 

¿Porqué?

 

Los motivos que han llevado aquí son una larga lista de irregularidades que se han ido acumulando a lo largo de todos estos años. Al final de esta nota encontraréis la lista completa de las irregularidades que componen la tabla reivindicativa, pero queremos detenernos en algunas que nos parecen especialmente representativas.

 

Los trabajadores de Transversal en La Pedrera no tienen derecho a 14 festivos al año. No decimos ya a disfrutarlos en el día que toca y no en otro día compensatorio. Decimos a no tenerlos directamente. Los 14 festivos se han reducido mágicamente a 4 para la plantilla de Transversal. Para los temporales ni siquiera estos 4 días se contemplan. Y no “ahora”, por la situación excepcional que parece que lo justifique todo, no. Siempre ha sido así. Hay trabajadores con más de 14 años de antigüedad que han regalado a la empresa 10 días de su vida personal cada año. 14 x 10 = 140. Esto son más de la mitad de los días laborales de un año entero. ¿Es esto grave? Sí, muy grave. Pero real.

 

Los trabajadores temporales no cobran vacaciones. No nos referimos al abuso habitual en tantas empresas de que las vacaciones se paguen al final del contrato en vez de disfrutarlas durante el contrato. Nos referimos a que, si un mes cogemos una semana de “vacaciones”, ese mes cobramos una semana menos: no se cobran las vacaciones, ni durante ni al final del contrato. Es tan grave que cuesta de creer, ¿verdad? A nosotros también nos costó de creer hasta que comprobamos en las nóminas que efectivamente era así.
 
La desorganización es tal que a final de año los trabajadores “debemos” del orden de 200 y 300 horas que tenemos que trabajar noviembre y diciembre mucho por encima de nuestra jornada para “devolverlas”. Esta desorganización no es casualidad. Es producto sobre todo de una dinámica de facilitarle las cosas a la empresa en detrimento de los derechos más básicos de la plantilla y una dinámica premeditada de generar este desequilibrio como base de una serie de abusos ulteriores.

 

Con la reapertura de La Pedrera, la plantilla ha sido sometida a jornadas de 11 horas. ¿Esto ya pasaba antes del COVID-19? Sí, ya pasaba. El modus operandi era un chantaje bastante básico, pero efectivo que obligaba a encadenar la jornada con el evento programado esa noche o a hacer un doblete el fin de semana. Tan básico y efectivo como deplorable. Lo que pasado después de la reapertura es que por una parte se han querido abrir más espacios, por otra la plantilla está bajo mínimos porque ha habido 13 bajas: la “solución” de la empresa ha sido que los trabajadores hicieran jornadas de 11 horas.  

 

Devolución del complemento del ERTE. La empresa decidió complementar la prestación del ERTE. Podría parecer una actuación hasta loable, pero… se dijo a la plantilla que este complemento se tendría que devolver “recuperando” horas gratis una vez finalizado el ERTE, admitiendo delante de todos los trabajadores que “no es del todo legal” y quedándose tan anchos. Desde esta perspectiva no parece una actuación tan loable, ¿no? Hasta hubo trabajadores que pidieron no cobrar el complemento para no tenerlo que devolver, pero la respuesta fue invariablemente “se ha decidido así”. Como respuesta a todas las consultas y quejas escritas sobre este tema, invariablemente, se los llamaba por teléfono en vez de responderles, y es que esta era la consigna que había dado la empresa: no hacer nunca alusión por escrito a este tema.

 

Hay dos sillas en La Pedrera y está prohibido sentarse… Si saliera en la prensa que en cualquier prisión del estado español los presos tienen que estar durante jornadas de 11 horas bajo el sol, o que tienen sillas en la celda, pero no les dejan sentarse, habría todo un escándalo: sería considerado con razón una práctica degradante y contraía a la integridad física. Pero esta es la situación actual en La Pedrera con especial gravedad en la posición de tomar la temperatura: toda la jornada bajo el sol de pie sin hacer ni una sola rotación. Hasta el medidor de temperatura se ha estropeado del calor del sol directo…

 

 

 

¿Es ahora el “mejor momento”?

 

 

 

Nunca es el “mejor momento”. El único “mejor momento” era al principio de todo, lo mejor hubiera sido asegurarse que el convenio se aplicaba correctamente desde el principio. Pero no se ha hecho así y los responsables ahora echan pelotas fuera.

 

Los que sabemos seguro es que ahora no es el “mejor momento” para hacernos trabajar 11 horas seguidas, para que nos hagan devolver el complemento del ERTE con horas gratis y doblando los fines de semana, ni tampoco para seguir teniendo 10 días festivos menos que los que tocan, no contratos temporales en fraude de ley, entre otras cosas que ya hemos explicado.

 

 

 

¿Cuáles son los puntos clave?

 

 

 

Para solucionar un conflicto, hace falta solucionar el problema que lo motiva. Las líneas sobre las cuales hemos planteado la solución del conflicto, son sencillas:

 

Conversión a indefinidos de los contratos temporales en fraude de ley, es decir, todos. Se puede ver un ejemplo de lo que la empresa “tapadera” de la FCLP (Fundació Catalunya La Pedrera) considera un trabajo “temporal”: “realización de las funciones propias de su categoría en las exposiciones temporales y permanente y el servicio de audioguías según el calendario entregado por la empresa”, lo que hay que ver. A lo mejor se considera que entre los valores de la Fundació hay un compromiso con la temporalidad de la ocupación, alguien tendría que explicarlo. Adicionalmente, la plantilla está igualmente bajo mínimos (13 bajas desde el inicio del confinamiento) así que no se puede considerar que se esté asumiendo un exceso de plantilla que no se podrá mantener, todo lo contrario.

 

 

 

 

 

 

Calendario laboral anual (hasta diciembre en este caso) en el que se pueda comprobar que se han corregido las irregularidades relativas a las jornadas semanales, compensación de festivos, 12 horas de descanso diario, vacaciones (pagadas), respeto del descanso semanal (48 horas julio y agosto y 36 horas el resto del año), jornadas que no superen las máximas legales, etc. y en el que se pueda comprobar que no hay ninguna hora adicional como “recuperación” del complemento del ERTE. El convenio colectivo del “Lleure” obliga a tener este calendario anual (art. 48.4), ya tendría que estar hecho des del principio del año.

 

 

 

Reconocimiento de la categoría de informador. A pesar que la plantilla realiza funciones de información (y hasta de taquillas y algunos, también, de coordinación) la empresa aplica indiscriminadamente la categoría de controlador/a de sala. Por si la comparativa con otro sector ayuda, esto es el equivalente a un restaurante en el que todos los trabajadores son ayudantes de camarero/a o ayudantes de cocina. Es tan típico como abusivo.  

 

 

 

Los otros puntos no es que no sean importantes y también hay que resolverlos, pero estos tres son los claves y así lo hemos comunicado a la empresa des del primer momento.

 

 

 

La “sorpresa” de la Dirección

 

 

 

Des del punto de vista de la negociación, el Comité de Huelga ha mantenido tres reuniones con la empresa (sábado, martes y miércoles).

 

En ninguna de estas reuniones la empresa ha hecho ninguna propuesta concreta de resolución de los problemas que les hemos planteado: se han limitado a negar que los problemas existieran. La empresa lo hace todo bien y por lo tanto no hay nada que arreglar.

 

Esta situación de negación de la realidad ha impedido que la negociación ni siquiera empezara, a pesar de haber mantenido tres reuniones con ellos. El primer paso para resolver un problema es admitir que existe.

 

 

 

Interrogatorios a puerta cerrada

 

 

 

Queremos denunciar también públicamente un hecho que ha sucedido durante toda esta semana. Todos los trabajadores indefinidos de la plantilla, excepto los miembros de la Sección Sindical, han sido llamados por los Jefes de Servicio a una reunión individual en la que se les ha hecho un interrogatorio inquisitivo lleno de recriminaciones y con una agresividad inaceptable.

 

 

 

Uno es lo que hace, no lo que dice

 

 

 

En vista de todo esto, es posible que la imagen que tienen de ellos mismos y que intentan proyectar determinados directivos de la Fundació Catalunya La Pedrera y de SERVEIS PERSPNALS TRANSVERSAL FCLP S.L. no se corresponda con la realidad. La carcasa y el discurso exterior podrían ser prácticamente modélicos (no decimos que lo sean) pero no sirve de nada si la realidad en el centro de trabajo se parece más a una comisaría que a un museo.  

 

La realidad es que La Pedrera es uno de los pocos museos de Barcelona en el cual la situación aún es tan dantesca como la que hemos descrito. Aunque lejos de ser puestos de trabajo idílicos, la mayoría de los museos han puesto en su sitio al menos las irregularidades explicadas aquí y que también formaban parte del día a día, hasta que las plantillas se han sido sindicalizando y planteando reivindicaciones tan básicas como las que se plantean aquí.

 

 

 

Desarrollo de la huelga

 

 

 

La huelga está convocada a partir del lunes 3 de agosto de 2020 y, como siempre, se mantendrá hasta que lo considere la asamblea de huelguistas.

 

 

 

Tabla reivindicativa

 

 

 

El detalle de la tabla reivindicativa es el siguiente:

 

1.        Conversión a indefinidos de los contratos de la plantilla temporal en fraude de ley.

 

2.        Final de la imposición del trabajo en festivos sin recibir un día alternativo a cambio ni cobrar el plus festivo.

 

3.        Respeto de la jornada semanal establecida por el contrato y por el convenio sectorial de aplicación (convenio del “lleure educatiu i socio-cultural), así como de la jornada anual máxima fijada por el convenio.

 

4.        Fin de la imposición de jornadas de 11 horas efectivas de trabajo.

 

5.        Respeto estricto de las 12 horas entre fin e inicio de la jornada.

 

6.        Fin de la distribución irregular de la jornada por encima de los límites establecidos y sin seguir los procedimientos legales.

 

7.        Respeto del descanso semanal establecido en el artículo 52 del convenio.

 

8.        Garantía escrita que la plantilla no tendrá que devolver con horas gratuitas el complemento de la prestación de paro cobrado durante el ERTE.

 

9.        Calendario laboral anual (art. 48.4 convenio) que recoja y garantice los puntos anteriores.

 

10.     Fin de las modificaciones de horarios mensuales dentro del propio mes, sin seguir el procedimiento previsto ni justificar los requisitos requeridos en el artículo 41 ET.

 

11.     Regularización de las categorías laborales, ya que se utiliza fraudulentamente la categoría de controlador/a de salas cuando en realidad, casi la totalidad de la plantilla, realiza tareas de venta de entradas o de información y, en determinados casos, de coordinación y tareas administrativas.

 

12.     Abono de las cantidades debidas por la aplicación irregular de la distribución irregular de jornada.

 

13.     Abono de las horas extras realizadas al superar la jornada ordinaria legal (art. 51.2 convenio).

 

14.     Pago retroactivo de las cantidades debidas, por los conceptos expuestos, correspondientes a la totalidad del 2018 y 2020.

 

15.     Entrega a cada trabajador por parte de la empresa de la copia de los fichajes de los años 2018, 2019 y 2020.

 

16.     Aunque hay alguna silla alta en las salas, en la práctica no se permite que la plantilla se siente, infringiendo los principios básicos de prevención de riesgos y el derecho a un entorno de trabajo adaptado y saludable.

 

17.     Fin de la imposición del prorrateo de las pagas extras sin el consentimiento individual (art. 47 convenio).

 

18.     Fin de la asignación irregular de vacaciones y respeto de la antelación suficiente de dos meses (art. 38 ET).

 

19.     Cumplimiento de la formación anual prevista en el artículo 23.3 ET.