Després d’un matí al Jutjat, en el què s’ha suspès el judici que al seu torn s’havia avançat, i del que ens reservem un anàlisi a fons per més endavant, uns 50 companys vam anar el dia 22 de juny a la seu de l'Ajuntament de Barcelona, màxim responsable de L'Auditori i responsable també del Liceu, a la Plaça Sant Jaume, a exigir parlar directament amb els nous empresaris de l'Ajuntament.
Han passat ja gairebé dues setmanes des de l'investidura del nou Ajuntament (amb els vots de BeC, CUP, ERC i PSC), i els vaguistes han reclamat reiteradament un pronunciament explícit per part seva en qualitat d’empresari principal del Consorci de L’Auditori, en relació a la reivindicació de l'eliminació de les subcontractes al Liceu i a L'Auditori, al què els grups que han investit la nova alcadessa han al·ludit reiteradament durant la campanya electoral i que la pròpia alcaldessa va assumir com quelcom a resoldre "immediatament" en el marc del discurs d'investidura.
La rebuda que ens ha brindat l'Ajuntament ha estat un fornit grup d'agents de la Guàrdia Urbana armats, que, donant bona mostra de la seva condició de piquet patronal, s'han posat a les portes per impedir l'entrada dels companys. El piquet de treballadors s'ha mantingut davant de l'Ajuntament vora dues hores, exposant via megàfon la situació en la què es troben i describint tant les il·legalitats que vénen cometent el Liceu i L'Auditori com l'abús que suposa el tracte rebut, en tots els sentits, per part de l'Ajuntament.
Al cap d’una estona, un regidor de l'oposició s’ha ofert per fer passar a tres companys a l’interior de l’Ajuntament. Després de parlar-ho improvisadament entre tots allà mateix, tres companys hi han entrat. No podem deixar de senyalar una de les conseqüències d’aquesta decisió i és que el regidor en qüestió s’ha dedicat a tuitejar cada moviment dels nostres companys a l’interior de l’Ajuntament, amb el desplegament de l’habitual hiperactivitat mediàtica en la plèiade de mitjans afins. Aquesta és la manera de presentar-se vinculat a una lluita en la què no té res a veure ni ha participat en cap moment. Algú podria dir que volia fer difusió de la vaga, i responem que aquí l’únic que ha passat és que s’ha fet ell difusió d’ell mateix a costa de la vaga, que és molt diferent. Aquesta és la manera de fer dels parlamentaris, la instrumentalització de les lluites dels treballadors per cultivar el personalisme i fer-se campanya. Si hagués plantejat obertament, escolta, que podeu entrar amb mi però a canvi em dedicaré a donar-me bombo per aquest fet i apareixereu vinculats a unes sigles determinades, tothom hagués vist clar que no s’havia d’entrar. Però s’ha deixat d’explicar la segona part, casualment. De fet, l’únic que ha tret alguna cosa d’entrar a l’Ajuntament és precisament el regidor que “desinteressadament” s’ha prestat a fer-nos entrar... Per poder-se donar bombo, descaradament i des del primer minut. És una lliçó que no és nova, probablement un episodi a viure per poder-lo superar i que desgraciadament estirarà encara a bastants grups de treballadors abans que es conformi de forma general l’aprenentatge de que no en podem esperar res de les institucions i dels parlamentaris més que la instrumentalització impúdica de les lluites dels treballadors.
En fi, després de donar voltes de despatx en despatx, els companys que han entrat han parlat amb el primer tinent d'alcalde, que per sorpresa de tots (o no) ha mostrat un complet desconeixement de la situació i fins i tot de les reunions que ens consta que l'Ajuntament ha mantingut ja amb L'Auditori, limitant-se a apel·lar a la legislació de contenció pressupostària que, segons ell, impedeix a les empreses dependents de l'administració el fer fixos als treballadors subcontractats.
No és estrany ja que parlem dels mateixos que van afirmar que no entrarien en “política” un mes i mig abans d’organitzar una candidatura a l’Ajuntament, dels que van afirmar que no renovarien el contracte amb Movistar i després ho van fer, dels que en el discurs d’investidura i de cara a la galeria fan servir l’adverbi “immediatament” i després passen de tot.
En conclusió, ha estat com parlar amb una paret que ens ha dit que no era possible contractar directament i que, en tot cas, penséssim a fer una cooperativa. Això sí, que havíem d’estar contents de que ens haguessin atès, que això no passava a l’Ajuntament fins que han arribat ells... En realitat, sota l’aparença d’haver “entrat” i “parlat” hem tingut el mateix resultat que quan al piquet policial de sota la porta ens ha barrat l’entrada, el mateix resultat però d’una manera més sibilina i una aparença més enganyosa. Cal aturar-se a treure una lliçó també sobre la proposta del primer tinent d’alcalde en relació a fer una cooperativa, la mateixa proposta que van fer el Gerent de L’Auditori, que el Cap dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa o, que el representant de Barcelona en Comú, etc., és a dir, que els treballadors conformin una empresa cooperativa a través de la qual perdem una cosa tant important com la mateixa possibilitat de fer vaga i, a més, haguem de competir en les licitacions amb els preus a la baixa de les altres empreses (ja siguin societats anònimes, limitades o cooperatives), empenyent-nos nosaltres mateixos les condicions a la baixa. Tots estan d’acord en oferir aquest regal enverinat que mataria dos pardals d’un tret: asseguraria la rebaixa de condicions d’una manera tant o més efectiva que l’actual sistema i privaria els treballadors de la possibilitat de fer vaga.
En qualsevol cas és amb les accions reals i no amb els compromisos buits o els retuits amb el que cadascú ha de demostrar a quina banda de la barricada està. Mentre les administracions responsables no assumeixin les reclamacions per tal de resoldre el conflicte, nosaltres, SEGUIREM EN VAGA...
---------------------------------------------------------------------
Después de una mañana en el Juzgado, en el que se ha suspendido el juicio que a su vez se había avanzado, y del que nos reservamos un análisis a fondo para más adelante, unos 50 compañeros hemos ido hoy a la sede del Ayuntamiento de Barcelona, máximo responsable de L'Auditori y responsable también del Liceu, en la Plaza Sant Jaume, a exigir hablar directamente con los nuevos empresarios del Ayuntamiento.
Han pasado ya casi dos semanas desde la investidura del nuevo Ayuntamiento (con los votos de BeC, CUP, ERC y PSC), y los huelguistas han reclamado reiteradamente un pronunciamiento explícito por su parte en calidad de empresario principal del Consorcio de L'Auditori, en relación a la reivindicación de la eliminación de las subcontratas en el Liceu y L'Auditori, al que los grupos que han investido a la nueva alcaldesa han aludido reiteradamente durante la campaña electoral y que la propia alcaldesa asumió como algo a resolver "inmediatamente" en el marco del discurso de investidura.
El recibimiento que nos ha brindado el Ayuntamiento ha sido un fornido grupo de agentes de la Guardia Urbana armados, que, dando buena muestra de su condición de piquete patronal, se han puesto en las puertas para impedir la entrada de los compañeros. El piquete de trabajadores se ha mantenido ante el Ayuntamiento cerca de dos horas, exponiendo vía megáfono la situación en la que se encuentran y describiendo tanto las ilegalidades que vienen cometiendo el Liceu y L'Auditori como el abuso que supone el trato recibido, en todos los sentidos, por parte del Ayuntamiento.
Al cabo de un rato, un concejal de la oposición se ha ofrecido para hacer pasar a tres compañeros al interior del Ayuntamiento. Tras hablarlo improvisadamente entre todos allí mismo, tres compañeros han entrado. No podemos dejar de señalar una de las consecuencias de esta decisión y es que el concejal en cuestión se ha dedicado a tuitear cada movimiento de nuestros compañeros en el interior del Ayuntamiento, con el despliegue de la habitual hiperactividad mediática en la pléyade de medios afines. Esta es la manera de presentarse vinculado a una lucha en la que no tiene nada que ver ni ha participado en ningún momento. Alguien podría decir que quería hacer difusión de la huelga, y respondemos que aquí lo único que ha pasado es que se ha hecho él difusión de sí mismo a costa de la huelga, que es muy diferente. Esta es la manera de hacer de los parlamentarios, la instrumentalización de las luchas de los trabajadores para cultivar el personalismo y hacerse campaña. Si hubiera planteado abiertamente, escucha, que puede entrar conmigo pero a cambio me dedicaré a darme bombo por este hecho y apareceréis vinculados a unas siglas determinadas, todo el mundo hubiera visto claro que no se había de entrar. Pero se ha dejado de contar la segunda parte, casualmente. De hecho, el único que ha sacado algo de entrar en el Ayuntamiento es precisamente el concejal que "desinteresadamente" se ha prestado a hacernos entrar ... Para poder darse bombo, descaradamente y desde el primer minuto. Es una lección que no es nueva, probablemente un episodio a vivir para poderlo superar y que desgraciadamente estirará aún a bastantes grupos de trabajadores antes de que se conforme de forma general el aprendizaje de que no podemos esperar nada de las instituciones y de los parlamentarios más que la instrumentalización impúdica de las luchas de los trabajadores.
En fin, después de dar vueltas de despacho en despacho, los compañeros que han entrado han hablado con el primer teniente de alcalde, que para sorpresa de todos (o no) ha mostrado un completo desconocimiento de la situación e incluso de las reuniones que nos consta que el Ayuntamiento ha mantenido ya con L'Auditori, limitándose a apelar a la legislación de contención presupuestaria que, según él, impide a las empresas dependientes de la administración el hacer fijos a los trabajadores subcontratados.
No es de extrañar ya que hablamos de los mismos que afirmaron que no entrarían en "política" un mes y medio antes de organizar una candidatura al Ayuntamiento, de los que afirmaron que no renovarían el contrato con Movistar y luego lo hicieron, los que en el discurso de investidura y de cara a la galería usan el adverbio "inmediatamente" y luego pasan de todo.
En conclusión, ha sido como hablar con una pared que nos ha dicho que no era posible contratar directamente y que, en todo caso, pensáramos en hacer una cooperativa. Eso sí, que teníamos que estar contentos de que nos hubieran atendido, que esto no ocurría en el Ayuntamiento hasta que han llegado ellos ... En realidad, bajo la apariencia de haber "entrado" y "hablado" hemos tenido el mismo resultado que cuando el piquete policial de debajo de la puerta nos ha cerrado la entrada, el mismo resultado pero de una manera más sibilina y una apariencia más engañosa. Hay que detenerse a sacar una lección también sobre la propuesta del primer teniente de alcalde en relación a hacer una cooperativa, la misma propuesta que hicieron el Gerente de L'Auditori, que hizo el Jefe de los Servicios Territoriales del Departamento de Empresa o, que hizo el representante de Barcelona en Comú, etc., es decir, que los trabajadores conformen una empresa cooperativa a través de la cual perdamos algo tan importante como la misma posibilidad de hacer huelga y, además, tengamos que competir en las licitaciones con los precios a la baja de las otras empresas (ya sean sociedades anónimas, limitadas o cooperativas), empujando nosotros mismos las condiciones a la baja. Todos están de acuerdo en ofrecer este regalo envenenado que mataría dos pájaros de un tiro: aseguraría la rebaja de condiciones de una manera tanto o más efectiva que el actual sistema y privaría a los trabajadores de la posibilidad de hacer huelga.
En cualquier caso es con las acciones reales y no con los compromisos vacíos o los retuits con lo que cada uno tiene que demostrar en qué lado de la barricada está. Mientras las administraciones responsables no asuman las reclamaciones para resolver el conflicto, nosotros, SEGUIREMOS EN HUELGA ...