Novedades


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

 

Convocada vaga indefinida dels treballadors i treballadores del DUET COTXERES BORBÓ

 per impagament de l’ERTO des de fa 3 mesos

 

El passat 17 de març el Centre Esportiu Municipal DUET COTXERES BORBÓ explotat, i mai millor dit, per l’empresa Duet Cotxeres Borbó SA va tancar les seves portes al públic per efecte de la declaració de l’estat d’alarma degut a la COVID-19, llançant a un ERTO a 43 treballadors i treballadores que 3 mesos després encara no han rebut la seva prestació.


El centre és de titularitat pública, de l’Ajuntament de Barcelona, però la seva explotació està concedida a l’empresa DUET COTXERES BORBÓ SA. L’empresa DUET COTXERES BORBÓ SA, al seu torn, forma part d’un entramat empresarial que va obtenir el seu capital en el sector de la construcció (amb el que encara té relacions empresarials). L’empresa mare, DUET SPA & SPORTS SL, té un capital de més de 22 milions d’euros i una facturació d’11 milions, i participa altres 12 societats anònimes, cadascuna de les quals gestiona un Centre Esportiu Municipal diferent.

 

Empreses de construcció, de gestió de centres d’oci, immobiliàries, financeres i empreses de logística son algunes de les empreses vinculades amb DUET SPA & SPORTS SL. El seu President, Silvio Elías i Marimón, expropietari de Caprabo i fundador de la cadena d’aliments ecològics Veritas, és a la mateixa vegada President de l’empresa DUET COTXERES BORBÓ SA.

 

 

 

 


Amb categories per sota de les funcions realitzades i horaris fragmentats que obliguen a estar tot el dia a disposició de l’empresa però que es paguen només en part, els salaris de la plantilla del CEM Duet Cotxeres eren ja insuficients per arribar a final de mes i no diguem per aguantar 3 mesos sense cobrar.

 

Mentre els negocis anaven vent en popa, les arques de l’empresa s’han anat inflant sobre la base dels baixos salaris abonats als treballadors i dels ingressos de les quotes dels 9.000 (nou-mil) inscrits del CEM DUET COTXERES BORBÓ.

 

Tothom sap que sense els treballadors i treballadores, el CEM seria tan útil com una ferralla al mig del desert, però, quan ha hagut de parar el negoci, l’empresa no ha tingut cap dubte sobre qui havia de patir-ne les conseqüències: els treballadors.

 

El darrer any el grup d’empreses DUET va guanyar més de 30 milions d’euros amb la venda de la seva línia de gimnasos low cost Duet Fit, però l’empresa ha decidit suspendre els contractes dels treballadors sense cap tipus de complement a la prestació. Però no és només que l’empresa no ha mantingut els salaris, ni ha complementat la prestació sinó que la plantilla no ha cobrat cap prestació durant els tres mesos que ha durat l’estat d’alarma.

 

En aquesta ocasió el motiu de l’endarreriment no és la saturació al SEPE sinó la negligència de l’empresa en la realització del tràmit. Fins a 4 vegades han hagut de corregir els treballadors les seves dades, ja que la informació enviada per l’empresa al SEPE contenia comptes corrents d’entitats bancaries inexistents, números de telèfon en el camp del cognom, números de telèfon amb 8 xifres, números de DNI o NIE erronis i un llarg etcètera.

 

L’estratègia de l’empresa ha estat donar llargues als treballadors i als seus delegats, limitant-se a culpar al SEPE. Des del SEPE, però, diuen que les dades que l’empresa ha facilitat són errònies, el que impossibilita que les prestacions dels treballadors es tramitin correctament.


Davant d’aquesta situació la plantilla va començar a manifestar-se davant del centre de treball, recolzats pels usuaris del Centre Esportiu i per afiliats del Sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), per reclamar a l’empresa i a l’Ajuntament una solució.

 

Per si no fos poc, l’empresa pretén que la plantilla torni a treballar sense haver cobrat els tres mesos anteriors. L’Assemblea de Treballadors ha considerat que és completament abusiu i que, per treballar, cal que es resolgui la situació anterior d’impagament de facto durant tres mesos.

 

Per tant, l’Assemblea de treballadors ha decidit convocar una vaga indefinida a partir del proper 22 de juny, data en que l’empresa té previst reobrir el Centre Esportiu.

 

L’Assemblea ha acordat un únic i senzill punt de la taula reivindicativa: que l’empresa els hi anticipi les seves prestacions dels darrers 3 mesos que ells retornaran quan el SEPE faci el pagament.

 

 

 

SUT , Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting