Novedades


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

 

 

A tota la classe obrera

 

Convocatòria de vaga a La Pedrera!

Les treballadores i treballadors del servei d’atenció al visitant de LA PEDRERA hem convocat VAGA a partir del demà dimecres 22 de desembre de 2021.

La convocatòria és a l’empresa Serveis Personals Transversals FCLP SL, l’empresa testaferro que va crear la Fundació Catalunya La Pedrera per subcontractar amb salaris ridículament baixos el seu propi personal d’atenció al públic.

 

L’empresa no ha après la lliçó de l’anterior vaga 

La plantilla d’atenció al visitant ja va convocar vaga a l’agost del 2020 contra els abusos de la Fundació La Pedrera i la seva empresa testaferro. Malgrat que es va aconseguir frenar els abusos més descarats, la realitat és que l’empresa no va complir posteriorment una part dels seus compromisos i la situació s’ha anat fent insostenible un altre cop.

 

Retallada del complement de l’ERTO

El primer que va intentar l’empresa va ser suspendre’ns massivament el contracte un altre cop, al mateix temps que ens treia el complement de l’ERTO que s’havia compromès a pagar.

Una retallada de condicions que significava una pèrdua salarial de 300.000€ pel conjunt de la plantilla. Aquesta retallada va ser anul·lada per part del TSJC i automàticament l’empresa va fer tornar a treballar tothom, ja no li sortia a compte que el finançament en base als diners de la seguretat social si ells també n’havien de posar.

 

 

A això van seguir jornades maratonianes de més de 200 hores mensuals a l’agost, que han suposat més de 10 baixes voluntàries davant de la pressió de les condicions de treball. Aquestes baixes no s’han cobert, igual que tampoc es cobreixen les baixes per incapacitat temporal ni les 6 excedències.

 

L’avarícia de la Fundació La Pedrera no té límits i, encara que han recuperat una part del públic i les entrades es venen entre 24€ i 34€, segueix pagant els salaris més baixos del sector, mantenint a tota la plantilla com a controladors de sala, ha tornat a la contractació temporal i amb un número completament insuficient de treballadors.

 

 

Per què tornem a la vaga? 

Els motius que ens han portat a convocar vaga són els següents:

- Els contractes temporals estan en frau de llei.

- Els treballadors de Transversal a La Pedrera no cobrem el plus del 60% quan es treballa en dies festius, incomplint el que diu el conveni.

- Tenim categories per sota de les tasques que fem. Mentre informem al visitant en diferents idiomes sobre l’edifici, els seus continguts i les activitats que es fan, l’empresa ens posala categoria més baixa del conveni.

- L’empresa fa una distribució irregular de jornada abusiva dels nostres horaris, però a més els canvien a discreció amb la conseqüència que durant mesos gairebé no tenim hores i d’altres en els que no descansem ni un cap de setmana i treballem més de 200 hores, com a l’agost.

Els dies que ens fan fer una jornada de 9 hores, l’empresa descompta l’hora de “dinar” al mateix temps que han eliminat el descans retribuït que teníem. A més, les hores per dinar van canviant contínuament i - per falta de personal - són en horaris completament inversemblants.

Ens demanen la petició dels dies compensatoris de festius i vacances i després ens modifiquen l’horari per a què els dies que hem demanat desapareguin o ni tan sols ens la envien com els treballadors que fan menys hores.

La pressió de l’empresa contra la plantilla és tal que hi ha hagut més de 10 baixes voluntàries en 6 mesos. Això s’hi han sumat 6 excedències i 5 baixes mèdiques, però l’empresa no ha fet noves contractacions la qual cosa fa que la situació de falta de personal sigui insostenible.

 

Què demanem?

Els quatre punts principals que agrupen les nostres reivindicacions són els següents:

- Conversió a indefinits dels contractes temporals en frau de llei. La plantilla està sota mínims així que no es pot considerar que s’estigui assumint un excés de plantilla que no es podrà mantenir, tot el contrari. Falten treballadors i no hi ha justificació perquè els contractes siguin temporals.

- Pagament del plus de festiu (tal com marca el conveni). No en tenen prou en fer-nos treballar en caps de setmana i festius qui ni paguen el plus corresponent i ens posen limitacions a la compensació de dies festius.

- Reconeixement de la categoria d’informador. Malgrat que la plantilla realitza funcions d’informació (i també taquilles i també coordinació), l’empresa aplica indiscriminadament la categoria més baixa del conveni.

- La superació de tots els períodes de prova dels contractes vigents. No estem disposats al fet que després de fer vaga l’empresa decideixi fer servir aquesta clàusula per fer fora, sense cap mena de garantia, als treballadors en aquesta situació.  

 

Què diu i fa l’empresa?

El Comitè de Vaga ha mantingut dos reunions amb l’empresa. En cap d’aquestes reunions l’empresa ha fet cap proposta concreta de resolució dels problemes que els hem plantejat: s’han limitat a negar que els problemes existissin.

Aquesta situació de negació de la realitat ha impedit que la negociació ni tan sols comencés, malgrat haver mantingut dues reunions amb ells i que una d’elles la demanessin ells en seu mediadora del Departament de Treball. El primer pas per resoldre un problema és admetre que existeix.

 

L’ambient de treball a La Pedrera: interrogatoris a porta tancada

Com ja va succeir en l’anterior convocatòria, l’empresa ha anat cridant a treballadores i treballadors a reunions individuals en la que se’ls ha fet un interrogatori inquisitiu ple de retrets i amb una agressivitat inacceptable, amenaçant amb “conseqüències” en cas de sumar-se a la vaga, etc.

 

Un és el que fa, no el que diu

La Fundació Catalunya La Pedrera projecta cap a l’exterior una determinada imatge lligada al que consideren els seus “valors” com a Fundació. Però s’obliden que, sense anar més lluny, a La Pedrera, en el seu propi centre, no es respecten les condicions laborals bàsiques elementals i es paguen els salaris més baixos del sector.

La carcassa i el discurs exterior de la Fundació Catalunya La Pedrera podrien ser pràcticament modèlics (no diem que ho siguin) però no serveix de res si la realitat al centre de treball s’assembla més a una comissaria que a un museu.

 

 CONTRA LA PREPOTÈNCIA DE LA PATRONAL, VAGA INDEFINIDA!

 

 

Què pots fer per donar-nos suport:

- DIFON LA VAGA (Twitter: @sut_bcn, @vagaLaPedrera)

- DÓNA SUPORT A LA CAIXA DE RESISTÈNCIA, ALS PIQUETS O A TRAVÉS DEL NÚMERO DE COMPTE: ES82-2085-9288-14-0330443946

- CONTACTA PER EXTENDRE LA VAGA AL TEU CENTRE DE TREBALL

 

 

 

SUT , Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting